Denně se tolikrát usmějeme, zamračíme nebo překvapeně zvedneme čelo, že bychom to ani nespočítali. V létě se opalujeme, v zimě venku mrzneme. Jednoduše, pleť dostává zabrat. A to ještě nemluvíme o tom, že i přibývající věk nechává na tváři svůj odkaz. Možná i proto se posledních pár let do popředí dostává zejména kosmetika, jejíž výrobky mají něco společného. Obsahují kolagen.
Proč postupně kůže ochabuje? Co stojí za našimi vráskami? Důvod je prostý. Po 25. roku života se schopnost těla absorbovat kolagen přijatý v stravě postupně snižuje, a tedy začínáme trpět nedostatkem této bílkoviny. Už nestačí jen zdravý životní styl a vhodná strava. Pokud si chceme udržet co nejdéle mladický vzhled, je třeba kolagen tělu dodávat prostřednictvím vhodných prostředků a doplňků.
Vliv kolagenu na pleť
Kolagen je důležitou součástí naší pokožky, protože kolagenové tkáně jsou zodpovědné za její elasticitu. Pomáhá při reparaci pokožky po popáleninách a jizvách po akné. Pokud se vám podaří spálit se na slunci, zachraňovat vás bude opět kolagen. Abyste měli představu o tom, v čem je pro nás potřebný, je dobré vědět, co všechno ovlivňuje.
Hlavní účinky kolagenu:
- hydratace pleti
- dodává pokožce elasticitu a pevnost
- zpomalení stárnutí pokožky
- ztráta pocitu vysušené pleti
- jemnější a hebčí vzhled pokožky
- regenerace sluncem spálené pokožky
- rychlejší hojení ran na pokožce
- pleť je odolnější vůči vnějším vlivům
Jak pomoci přírodě
Jelikož věkem nám kolagenu ubývá, snaha něco s tím udělat je na místě. Jakož i v případě hubnutí a zdraví, i zde nám pomůže strava. Na doplnění kolagenu do těla potřebujete konzumovat živočišné produkty, ale dobře také uděláte, když do svého jídelníčku zařadíte i sójové produkty jako sójové sýry a mléko, zeleninu jako špenát, zelí nebo fazole, borůvky, oříšky či ryby a lněná semínka.
Na co nesmíme zapomenout
Bez vitamínu C by byla celá naše snaha zbytečná, právě ten totiž napomáhá vstřebávání kolagenu do našeho organismu. Nestačí si jen nakrémovat pleť a čekat na výsledek. Použití kolagenu má význam, pouze pokud máme v těle dostatek tohoto vitamínu. Ale, pozor! Ten třeba každodenně doplňovat, protože si ho tělo neukládá do zásoby. Najdeme ho v ovoci, obzvláště v citrusech, ale také v jablkách nebo jahodách. Plno vitamínu C je také v zelenině, jako jsou např. brambory, zelí nebo rajčata.