Želatina je bílkovina živočišného původu a vyrábí se z hovězích, vepřových, kuřecích nebo rybích kostí a kůží. Kvůli svým vlastnostem a účinkům se využívá v mnoha odvětvích, například v potravinářském, farmaceutickém nebo kosmetickém průmyslu. Proč se doporučuje želatina na klouby?
O tom, jaké jsou naše klouby a pohybový systém důležité, se přesvědčíme obvykle až ve chvíli, kdy nám začnou vypovídat službu. V mládí se málokdo z nás zamýšlí nad tím, jestli má správné držení těla, jestli správně cvičí a zdvihá břemena, nebo jestli má vhodnou životosprávu pro klouby. Problémy s pohybovým aparátem ovšem už dávno nejsou tématem jen pro seniory a zničené klouby trápí čím dál tím více už i třicátníky. Právě proto se stále více dostávají do povědomí lidí pojmy jako kolagen nebo želatina, které v podobě doplňků výživy prospívají ke zdraví kloubů.
Želatina a kolagen
Jak jsme již v úvodu zmínili, želatina má přírodní původ a je zdrojem kolagenu, tedy základní stavební hmoty všech pojivových tkání v našem těle. Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která tvoří základ kůže, chrupavek, šlach, cév a je i součástí kostí a zubů. Podílí se na stavbě právě těch složek, kde je potřebná velká pevnost a pružnost. Říkáme mu někdy i “elixír mládí”, protože na něm závisí, jak mladě naše tělo vypadá a jak se pohybuje. Známe téměř 30 typů kolagenu, přičemž základ tvoří prvních 5 typů. Typ I je základem šlach a kostí, typ II můžeme najít v chrupavkách, typ III a IV je součástí cév, svalů a nervů a typ V se nachází v placentě.
Naše tělo je schopné si tvořit vlastní kolagen. Za ideálního stavu převládá rovnováha mezi tvorbou a jeho odbouráváním enzymy (kolagenázy), kdy dochází k reparaci tkání a kostí. Za určitých okolností se ale aktivita kolagenáz zvyšuje, případně klesá produkce vlastního kolagenu, což má za následek vznik zdravotních a estetických komplikací, jako jsou vrásky, zvýšená křehkost cévních stěn, zpomalené hojení ran, kloubní onemocnění a lehčí opotřebování kloubů, zvýšená propustnost střev pro různé antigeny, zvýšená křehkost kostí (osteoporóza) a další. Důležitou roli v tvorbě kolagenu sehrává i věk, jelikož ho postupně (zhruba od 25. roku života) organismus tvoří stále méně a méně, což je přirozený jev, který není možné zastavit. A právě nedostatek kolagenu v organismu kompenzujeme prostřednictvím želatiny a různých doplňků výživy s jeho obsahem.
Zdroj želatiny
Želatina je kolagen z částečně hydrolyzovaných kůží, vaziv a kostí zvířat. Pro její výrobu jsou používané hlavně hovězí a vepřové kůže a kosti. Pokud se chceme postarat o naše klouby, máme v podstatě dvě základní možnosti, jak si ji zabezpečit – domácí příprava a koupě v podobě potraviny nebo doplňku výživy.
Vynikajícím domácím zdrojem je určitě dobře známý vývar z kostí a chrupavek. Už v dávných časech naše matky nebo babičky znaly jeho příznivé účinky. Kromě želatiny totiž obsahuje dobrý domácí vývar i různé minerální a stopové prvky jako železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor. Nacházejí se v přirozeném poměru a jsou velmi dobře stravitelné.
Stejně tak obsahuje kyselinu hyaluronovou a chondroitin, které se nacházejí převážně v chrupavkách, a proto, pokud chceme připravit kvalitní vývar, bychom určitě neměli vyhazovat kloubní části kostí. Pokud vývaru dopřejeme i hodně zeleniny, můžeme se těšit i z dávky potřebných vitamínů jako A, B2, B12, D atd. Kromě toho, že domácí vývar prospívá ve velké míře našim kloubům, má i protizánětlivé účinky, posiluje imunitu, pomáhá při nachlazení, bojuje proti bakteriím a virům a nabije nás potřebnou energií.
Kromě vhodného stravování, které je prevencí před onemocněními pohybového aparátu a nedostatkem kolagenu, se doporučuje hlavně u těch, kteří nadměrně zatěžují pohybový aparát (například fyzickou prací, sportem) nebo trpí nějakým onemocněním kloubů, doplňování kolagenu formou výživových doplňků. Želatina ve stravě totiž nemusí stačit, hlavně proto, že ji tělo nedokáže „vstřebat” v plném rozsahu.
Použité informační zdroje: sk.wikipedia.org, tvojlekarnik.sk, dacom.cz