Pokud sportujete, celé vaše tělo vyžaduje o něco vyšší příjem živin, zejména bílkovin. Výjimkou není ani kolagen. Přestože se o něm nejčastěji mluví v souvislosti s krásou, je přímo propojen i s výkonností a odolností těla. Vysvětlíme vám, proč je to tak a jak si jej správně doplnit.
Co je kolagen?
Kolagen je esenciální stavební bílkovina, jejímž úkolem je zajišťovat pružnost a zároveň pevnost tkání v celém těle. Jelikož nejvíce kolagenu, až 80% hmoty, se nachází v pokožce, má přímý vliv na její elasticitu, hojivost a strukturu. To se spojuje mimo jiné také s prevencí tvorby vrásek a dehydratace pokožky. Jenže kolagen máme také v chrupavkách, šlachách, sliznicích a dalších tkáních, dokonce je součástí kostí.
Jeho význam pro tělo je tedy obrovský. Problém je jen v tom, že si jej tělo v dostatečném množství dokáže tvořit jen do určitého věku.
Vliv kolagenu na klouby a pohybový aparát
Kolagen tvoří až 70% sušiny kloubních chrupavek. Ty degradují nejen věkem, ale také opotřebováním při fyzické námaze. „Klouby a chrupavky vystavené námaze jsou z dlouhodobého hlediska náchylné k opotřebování a poškození. Tělo nedokáže vyrobit dostatečné množství chrupavky, aby tyto ztráty neutralizovalo,“ říká emeritní primář ortopedie MUDr. Milan Čarvaš.
Ani náš nezdravý životní styl kolagenu nepomáhá. „Právě civilizační projevy, kdy dochází k pasivnímu pohybu a k nezdravému životnímu stylu, k čemuž napomáhá i nevhodná strava, nevhodné pohybové stereotypy, chybné držení těla, atd. To vede k poruše psycho-neuro-endokrinní a imunitní osy, která vede k určité degradaci kolagenu. Jeho syntéza neprobíhá harmonicky a dochází k poruchám,“ vysvětluje atestovaný ortoped MUDr. Vladimír Holoubek.
Péče o klouby je tedy podstatná nejen pro ty, co aktivně sportují, ale pro každého z nás. „O klouby je třeba pečovat celý život. Souvisí to se strukturami, které tyto klouby tvoří. Kosti, vazy, svaly a kloubní pouzdra. Hlavní součástí kloubních struktur je kolagen,“ dodává doktor Holoubek.
Kolagen je tedy pro klouby klíčový a prakticky jedinou možností, jak jeho úbytek zvrátit, je začít si jej postupně doplňovat. „V takovém případě může pomoci hydrolyzovaný kolagen, který stimuluje syntézu chrupavkové masy, a tak působí jako prevence vzniku degenerativních onemocnění, pro která jsou typické symptomy jako akutní bolest, ranní ztuhlost kloubů a omezení funkce kloubů. Prospěšný je i jedincům s nadváhou nebo těm, kteří mají genetickou predispozici ke vzniku degenerativních onemocnění pohybového aparátu či lidem v rizikových povoláních, pokud pracují manuálně a namáhají si klouby, a rovněž lidem s předchozí anamnézou poranění kloubů, jako například zlomeniny, poranění vaziv a podobně,” dodává doktor Čarvaš.
Hydrolyzovaný kolagen je získáván z vedlejších produktů skotu nebo mořských ryb. Jedná se tedy o živočišný produkt, jiný zdroj v přírodě nenajdeme. V případě, že je kvalitně zpracován, může pomoci podpořit strukturu chrupavky, přispívá k pružnosti tkání, zlepšuje prevenci rozvoje degenerativních onemocnění pohybové soustavy, přispívá k redukci bolesti a symptomů onemocnění pohybové soustavy (1, 2, 3). Může také pomoci snížit riziko poranění kloubů, šlach, svalů (4) a pomoci snížit bolestivost kloubů po fyzickém výkonu (5, 6).
Samozřejmě mezi jeho účinky dále patří podpora zdravé struktury pokožky, elasticity pleti, redukce tvorby vrásek, také podpora růstu vlasů a zlepšení jejich kvality, a pevnější nehty, které se méně lámou. To vše jsou důvody, proč se vyplatí jej vyzkoušet. Klíčové je však nalézt na trhu plném kolagenových doplňků tu skutečnou kvalitu.
Jak správně vybrat kolagen pro sportovce?
Nejlepší kolagen na klouby, které jsou namáhány sportem, by měl splňovat přísná kritéria. Jak jsme již zmínili, účinný kolagen ve formě výživového doplňku by měl být hydrolyzován. Znamená to, že surový kolagen z vedlejších produktů skotu nebo ryb se musí štěpit. Molekuly kolagenu jsou příliš velké na to, aby je lidský organismus po vnitřním užívání vstřebal. Při štěpení se dělí na malé peptidy, které už dokážou proniknout do těla přes trávicí systém a tělo si z nich může vytvořit nové vlastní molekuly kolagenu.
Peptidy však musí být pro tělo i rozeznatelné, aby vědělo, jak s nimi naložit. Právě zde rozhoduje o kvalitě metoda štěpení. Tepelné štěpení by mohlo narušit strukturu helisy, kterou peptidy mají. Právě díky této „živé“ struktuře jsou bioaktivní a pro tělo využitelné. Jediným způsobem je tedy štěpení za studena, hydrolýza. Ideálně co nejšetrnější.
A to není všechno. Účinný kolagen by měl být bez jakýchkoli příchutí, aromat a konzervantů. Tedy jen čisté, za studena štěpené peptidy se zachovanou helisou. Jakékoliv příměsi včetně vitamínů by se mohly vázat na peptidy a ztěžovat jejich průnik do organismu. „Pokud příměsi zůstanou uchyceny, mohou omezovat absorpci. Po přechodu do krevního řečiště mohou omezovat průnik do buněk, které mají potenciál ke zpracování fragmentů kolagenu. V momentě, kdy se má z fragmentů kolagenu opět enyzmaticky vybudovat nová molekula kolagenu, uchycené příměsi s vysokou pravděpodobností tento proces neumožní,“ vysvětluje biochemička, doktorka Dagmar Petrová
Pokud chceme zachovat kolagenové peptidy bez konzervantů, jediná možnost je dostat je do práškové formy. „V práškové formě je minimální nebezpečí bakteriálního rozkladu – bez vody je bakterie bezmocná,“ dodává doktorka Petrová.
Pokud jde o živočišný zdroj, mořské ryby mají oproti kolagenu ze skotu výhodu v tom, že s sebou nesou menší riziko přenosu nemocí. Mořský kolagen je také z molekulárního hlediska čistší. Pokračuje doktorka Dagmar Petrová: „Je to kolagen vývojově starý, to znamená, že není spojen s řadou dalších, podpůrných biomolekul. Rozštěpí se tedy na fragmenty a výsledný roztok není znečištěn fragmenty jiných molekul.”
Všechna zmiňovaná kritéria skutečné kvality, která přináší reálné účinky, splňuje český produkt, 100% čistý mořský kolagen Inca Collagen.
Inca Collagen má neměnné složení a skutečně funguje
Pokud si to tedy shrneme, kolagenový doplněk, který má opravdu fungovat, by měl být:
- štěpený šetrně bez tepelných úprav,
- se zachováním přirozené struktury peptidů, trojzávitnice (helisy),
- bez příchutí, aromat a konzervantů, tedy bez jakýchkoli přísad,
- a v práškové formě, která mu zajistí trvanlivost.
Právě takový je oblíbený kolagen Inca Collagen. Ten přišel na český a slovenský trh v roce 2015 jako jeden z prvních mořských kolagenů vůbec. Až dodnes si drží své čisté složení – neobsahuje nic, jen kolagenové peptidy v prášku. Oproti množství ochucených kolagenů s barvivy a pomerančovou či malinovou příchutí se stal ikonou, protože nemá žádné další verze s přídavnými látkami. Neobsahuje ani vitamíny či jiné složky, jako je kyselina hyaluronová, které jsou sice prospěšné, ale snižovaly by biologickou dostupnost kolagenu v těle.
Inca Collagen je:
- mořský kolagen, štěpený šetrnou enzymatickou hydrolýzou,
- 100% čistý a bioaktivní, pro lidské tělo přirozený,
- je v práškové formě a neobsahuje konzervanty,
- obsahuje až tři typy kolagenů, které tělo potřebuje – typ I., II., III.,
- má jednotlivě balené denní dávky, čímž zůstává čerstvý a neztrácí své účinky.
Precizní způsob výroby zajišťuje tomuto mořskému kolagenu maximální efekt pro tělo. Pocítilo to na vlastní kůži již více než 300 tisíc spokojených zákazníků, včetně profesionálních sportovců. O svých zkušenostech hovoří pohybový kouč Patrik Kubiček, který sám při jednom saltu utrpěl zlomeniny dvou prstů na noze: „Na doporučení mého klienta jsem nasadil silnější dávku Inca Collagenu a zlomeniny se krásně začaly srůstat, až jsem po velmi brzké době začal znovu s nohou cvičit a normálně se pohybovat. O účincích kolagenu na lidské tělo jsem věděl, ale až po úrazu jsem po něm sáhl. Nepodceňujte krizové stavy, ale snažte se jim vyhnout, je to i prevence.”
„Bez kolagenu bych nemohla sportovat tak, jak mi srdce piští. Inca Collagen mi pomáhá, aby mé klouby fungovaly jako hodinky,“ hodnotí sportovkyně Jana Šimkovičová.
„Užívám ho zejména proto, že jsem už vyzkoušela velké množství různých kolagenů, ale tento skutečně zabral na bolavý kloub! Můžu klidně spát a bolest nemám ani přes den, takže operaci kloubu se mi podařilo oddálit a tajně doufám, že se jí možná i vyhnu.” Zákaznice Slávka
Zakladatelka a jednatelka společnosti Inca Collagen Romana Ljubasová se k výrobě kolagenu dostala poměrně netradičně. Kolagen jako doplněk byl již před rokem 2015 v Asii běžně dostupný, lidé jej používali na všechno. Romane jej v lékárně doporučili k ošetření spálené pokožky. Přestože sama nevěřila, brzy se o účincích kolagenu přesvědčila nejen ona, ale i celá její rodina.
Romana s sebou nosila kolagen jako dárek z dovolených v Thajsku a díky pozitivní odezvě od rodiny a známých pochopila, že by to mohla být zajímavá podnikatelská příležitost. Jelikož se však kolagen z Thajska nedal dovážet ve velkém, rozhodla se ho vyrábět doma. K tomu bylo třeba se spojit s výrobci výživových doplňků a odborníky, kteří věděli, jak na to.
Jejím cílem bylo vytvořit čistý a prémiový produkt, který přinese to, co od něj lidé očekávají. „Nikdy jsem se nechtěla vydat cestou příměsí nebo chemie, která se nachází v množství výživových doplňků nacházejících se na našem trhu. Má-li kolagen skutečně pomáhat, musí být čistý! Proto vznikl Inca Collagen – 100% mořský kolagen,“ objasňuje své záměry Romana. Inca Collagen se drží tradice, sází na procedury výroby, které fungují a vytvářejí tak silnou značku. V moři narychlo vyráběných doplňků je to spolehlivá kvalita, kterou dosvědčují tisíce recenzí na stránce výrobce incacollagen.cz a na sociálních sítích.
Sponzorovaný článek ve spolupráci s Inca Collagen.