Potrava je pro člověka zdrojem látek potřebných pro stavbu organismu a jeho fungování. Zpracování stravy v trávicím systému – látková přeměna, metabolismus – je mimořádně komplikovaný fyzikálně-chemický proces. Jeho výsledkem je chemická přeměna a transport získaných látek pro stavbu těla a jeho regeneraci, jakož i vytvoření energie využitelné v buňkách. Zní to složitě, že?
Co mi chutná, to mi pomáhá
Častým jevem dnešních dnů je obezita. Kromě kardiovaskulárních onemocnění podmiňuje i bolesti kloubů a snižuje mobilitu člověka. I toto může být výsledek přijímání stravy, která chutná. Mnozí obézní lidé bývají podvyživení. Zní to absurdně? Ano, je to fakt. Chybí jim totiž důležité vitamíny, stopové prvky a látky potřebné pro správné a zdravé fungování těla.
Lidské tělo získává potřebné látky při zpracování tuků, cukrů a bílkovin. Následnou metabolizací produkuje energii a živiny potřebné pro buňky. Složení potravy přímo ovlivňuje naše zdraví a kvalitu života. Při nevyvážené stravě vzniká riziko slabé, až nedostatečné výživy organismu. Redukce hmotnosti je pozitivním průvodním znakem úpravy jídelníčku.
Jak se „nakrmí“ klouby, chrupavky a šlachy?
Před časem jsme hovořili o složení kloubu, co je jeho součástí a jak funguje. Aby se klouby mohli dobře a bezbolestně hýbat, musí být fit. Stejně i šlachy, chrupavky a kosti.
Kloub je složen z chrupavky, pouzdra a vazů. Odlišují se svou úlohou při vytváření pohybu a zároveň i svou strukturou. Jednotlivá vlákna a buňky, z nichž jsou složeny, vyžadují různé výživné látky pro posílení. Ve stručnosti však můžeme říci, že kolagen, vitamín C a D, vápník a hořčík jsou nezbytné pro bezbolestný pohyb. Pamatujte, že kloubní chrupavky mají velmi omezenou schopnost regenerovat se. Dopřejte jim koktejl výživných látek, aby byly pevné a nepoškozovaly se.
Kolagen je hlavní bílkovinou kloubů a elastické chrupavky. Je to nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Zpevňuje a spojuje tkáně, zároveň jim dodává pružnost a pevnost. Synoviální tekutina jako mazivo kloubů je vytvořena zejména z kyseliny hyaluronové. Čím je vyšší její koncentrace, tím je vyšší odolnost chrupavky a její elasticita. Vitamin C přispívá k celkové odolnosti organismu, a zároveň i k udržení zdravých kloubů. Vitamin D je nezbytný pro hustotu kosti a zdraví chrupu, udržuje minerální rovnováhu mezi vápníkem a fosforem.
Pokud trpíte bolestmi kloubů, problém může být například v nedostatku omega-3 mastných kyselin. Ty se nacházejí v rostlinné stravě či mořských produktech. Obsahuje je například losos, sardinky, tuňák, pstruh, vlašské ořechy, mandle a lněná semínka. Protizánětlivými účinky se mohou pochlubit olivový olej, zázvor či kurkuma.
Prevence je levnější než léčba
O prevenci posloucháte a čtete často. Přibývajícím časem naše tělo stárne. Podle stupně námahy se opotřebovávají i klouby jako součást pohybového aparátu. Existuje několik jednoduchých triků, jak se udržet v kondici – zdravá životospráva je jedním z nich. Zvýšená fyzická aktivita, snížení hmotnosti, dostatečný pitný režim a užívání speciálních potravinových doplňků, jsou další klíče k udržení kloubů a šlach v dobré kondici.
Rady na závěr:
- Zdravá životospráva a pravidelný pohyb dělají vašim kloubům dobře.
- Správné funkci kloubů nejvíce pomáhá dostatek kolagenu, vápníku, hořčíku a vitamínů C a D. Významné zdroje těchto složek potravy jsou kupříkladu broskve, citrusové plody, papája, kiwi, brokolice, kapusta, rybí játra, olej z tresčích jater, vaječný žloutek, červené mořské řasy, pohanka, hrášek, špenát, dýně, mléko, sýry, sója, mandle, ořechy, pšeničné klíčky, obilí, rýže, banány, droždí, mořská sůl, kakao.
- Zejména sportovci, střední a starší generace jakož i lidé v zátěži by měli svou stravu doplnit o speciální výživové doplňky s kolagenem a vitamínem C.